En | Se

Vuoden Nuori Menestyjä - JCI TOYP -kilpailu

JCI Ten Outstanding Young Person (JCI TOYP)

Durward Howes kehitti Yhdysvalloissa vuonna 1930 projektin, jonka tavoitteena oli palkita esimerkillisesti toimineita nuoria miehiä nimikkeellä America’s Young Men. Tämä palkinto oli ensimmäinen askel kohti kansainvälistä projektia. Vuonna 1952 projekti sai nimen The Outstanding Young Persons (TOYP). Vuonna 1981 TOYP-projekti kehittyi JCI:n viralliseksi ohjelmaksi ja kaikki JC-maat saivat mahdollisuuden osallistua siihen. Vuonna 1987 projekti kasvoi ja muuttui avoimeksi kaikille maille.

Vuoden Nuori Menestyjä - JCI TOYP -kilpailua on toteutettu suomessa vuodesta 1990 lähtien

Vuoden Nuori Menestyjä – JCI TOYP -kilpailun on Suomen Nuorkauppakamarit ry:n palkitsema, omassa elämässään menestynyt 18–40-vuotias Suomen kansalainen ja uuden sukupolven esikuva. Palkinto mahdollistaa suomalaisten tekojen ja osaamisen tunnetuksi tekemisen myös ulkomailla. Kilpailusarjoja on kymmenen, mutta Suomessa on ennen palkittu vuosittain kolme parasta kilpailijaa. Suomen voittajat osallistuvat automaattisesti JCI Ten Outstanding Young Persons of the World ( JCI TOYP) -kilpailuun. Näin pääsemme viemään Suomalaista osaamista Kansainvälisesti näkyvämmäksi.

Suomeen tullut useita kansainvälisiä JCI TOYP-voittoja

Ensimmäisen kansainvälisen JCI TOYP -palkinnon Suomeen ja samalla Pohjoismaihin toi vuonna 1990 Oulun Teknologiakylän toimitusjohtaja DL Pertti Huuskonen kilpailusarjassa Tiede ja teknologia. Seuraavana vuonna professori Pekka Hietala voitti JCI TOYP -palkinnon sarjassa Akateeminen maailma. Vuonna 1992 tehtiin hattutemppu, kun kaikki kolme Suomen voittajaa palkittiin myös JCI TOYP -palkinnolla; tekniikan tohtori Seppo Korpela sarjassa Tiede ja teknologia, professori Jukka T. Salonen sarjassa Lääketiede sekä pääministeri Esko Aho sarjassa Politiikka, lainsäädäntö ja hallinto. Suomi oli kolmannella sijalla saavutettujen palkintojen listalla jo kolmannen osallistumisvuotensa jälkeen.

Vuonna 2010 palkittiin Japanin Osakassa jälleen kaksi suomalaista, kun Mikko Wirén palkittiin ensimmäisenä suomalaisena sarjassa Liike-elämä ja talous sekä Antti Pentikäinen sarjassa Humanitaarinen ja vapaaehtoistoiminta. Vuonna 2011 Belgiassa, Brysselin maailmankokouksessa, suomalaiset nuoret menestyjät saivat jälleen ansaittua menestystä. Suomen ehdokkaista kansainvälisen tunnustuksen saivat Miia Kivipelto Lääketiede-sarjassa sekä Riku Virtanen sarjassa Humanitaarinen ja vapaaehtoistoiminta.

Muita palkittuja suomalaisia maailmalla ovat

  • 1995 Anu Wartiovaara, tiede ja teknologia
  • 1997 Jukka Salo, akateeminen maailma
  • 2000 Linus Torvalds, tiede ja teknologia
  • 2006 Akseli Hemminki, lääketiede; Jyrki Linnankivi, humanitaarinen ja vapaaehtoistoiminta
  • 2007 Johanna Ivaska, lääketiede
  • 2009 Marko “Signmark” Vuoriheimo, kulttuuri
  • 2010 Mikko Wirén, liike-elämä ja talous; Antti Pentikäinen, Humanitäärinen ja vapaaehtoistoiminta
  • 2011 Miia Kivipelto, lääketiede; Riku Virtanen, humanitaarinen ja vapaaehtoistoiminta
  • 2015 Anna Rukko, humanitaarinen ja vapaaehtoistoiminta